SÖÖ SEEMNEID!

Seemnetes peitub elujõud ja seda sõna kõige otsesemas mõttes – seemnest kasvab taim ning seega on temas olemas kõik eluks vajalik. Nad on pungil head ja paremat: kiudaineid, valke, küllastumata rasvhappeid, mineraalaineid ja antioksüdante. Tänu eelnevale on seemned suurepäraseks lisandiks meie toidulaual – peotäis igasse päeva! Kasutusvõimalusi on seejuures mitmeid: lisa seemneid smuutidele, salatitele, suppidele, putrudele ja pajaroogadele või krõbista tervisliku vahepalana.

Millised seemned võiks meie toidulauda rikastada?

SÖÖ SEEMNEID!

Seemnetes peitub elujõud ja seda sõna kõige otsesemas mõttes – seemnest kasvab taim ning seega on temas olemas kõik eluks vajalik. Nad on pungil head ja paremat: kiudaineid, valke, küllastumata rasvhappeid, mineraalaineid ja antioksüdante. Tänu eelnevale on seemned suurepäraseks lisandiks meie toidulaual – peotäis igasse päeva! Kasutusvõimalusi on seejuures mitmeid: lisa seemneid smuutidele, salatitele, suppidele, putrudele ja pajaroogadele või krõbista tervisliku vahepalana.

Millised seemned võiks meie toidulauda rikastada?

LINASEEMNED

Linaseemned on pärit Vahemere äärest ning neid on kasutatud toidus teadaolevalt üle 5000 aasta. Neis on palju oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad kehas põletikku kontrolli all hoida ning toetavad sinu ajutegevust. Lisaks leidub linaseemnetes mineraalained nagu magneesium, seleen, fosfor ja raud. Tänu kiudainetele alandavad linaseemned kolesteroolitaset ja tekitavad täiskõhutunde, lisaks seostatakse linaseemneid silmade tervise ja vähiennetusega.

Vihje: kuna linaseemned on väga tugeva kestaga, siis tasub nad enne tarbimist jahvatada või lisada smuutidesse. Nii saab keha kõik vajaliku kätte!

CHIA SEEMNED 

Chia seemned on pärit salvei perekonda kuuluvalt taimelt (salvia hispanica, eesti.k. õlisalvei) Lõuna-Ameerikast ning olid maiade ja asteekide menüüs aukohal . Sõna “chia” tuleneb samuti maiade keelest ning tähendab tugevust.

Chia seemned on linaseemnete kõrval teiseks suurepäraseks oomega-3 rasvhapete allikaks, kuid sisaldab veelgi rohkem kaltsiumi ja magneesiumi. Muuhulgas leidub neis ka fosforit, tsinki ja B-vitamiine. Tänu antioksüdantidele kaitsevad chia seemned meie keharakke kahjustuste eest.

Vihje: chia seemnetel on omadus vees paisuda ja eraldada želeetaolist ainet, seega on neid hea kasutada kastmetes paksendajana või pudingite ja tarretiste tegemisel. Leota chia seemneid vees või kookospiimas üle öö, lisa marju ning saad hommikusöögiks maitsva ja toitva pudingu!

KÕRVITSASEEMNED 

Ka kõrvitsaseemned avastati eurooplaste poolt Ameerika indiaanlaste juures ning toodi Euroopasse kaasa.

Tulvil mineraale nagu fosfor, magneesium, raud, mangaan ja vask, lisaks A-vitamiin ja B-vitamiinid ning muidugi tervislikud küllastumata rasvhapped. Eelkõige on kõrvitsaseemned tuntud aga oma kõrge tsingisisalduse poolest, mis on oluline meie immuunsüsteemi funktsioneerimiseks, silmade ja naha tervisele jne. Neis on ka palju aminohapet trüptofaani, mis aitab alandada ärevust ning mõjub hästi unele – paar tundi enne magamaminekut hilise vahepalana tasub süüa veidi kõrvitsaseemneid.

Vihje: veerand tassitäit kõrvitsaseemneid sisaldab poole soovitatavast päevasest magneesiumikogusest. Hea mõju südamele ja maksale ilmneb kõige paremini aga linaseemnetega koostöös.

KANEPISEEMNED

Kanepiseemned aitavad paranda seedimist, hormonaalset tasakaalu ja ainevahetust. Nende valguline koostis on suurepärane, sisaldades kõiki üheksat meie jaoks asendamatut aminohapet. Tänu küllastumata oomega-3 ja oomega-6 rasvhapetele tagavad kanepiseemned terved juuksed ja naha. Lisaks sisaldavad nad fütosteroole, mis on looduslikud kolesterooli alandavad ja keharasva vähendavad ühendid. Mineraalidest on eelkõige esindatud fosfor, magneesium ja kaltsium, lisaks tsink ja raud.

Vihje: lisa kaks spl kanepiseemneid hommikusmuutisse – see on suurepärane naturaalne vahend kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmiseks!

PÄEVALILLESEEMNED

Ka päevalille avastasid eurooplased indiaanlaste juures, kes on seda imelist taime kasvatanud üle 5000 aasta. Päevalilleseemned on suurepärane folaatide allikas, mis tõstavad immuunsust ning lisaks sisaldavad nad rohkelt E-vitamiini, mis on hea antioksüdant ning kaitseb meie rakke kahjustuste eest. Lisaks E-vitamiinile varustavad päevalilleseemned meid magneesiumi, B-vitamiinide, fosfori, vase, raua ja kiudainetega. Oluline on mainida ka seleeniumi, millel on vähivastased, põletikuvastased ja allergiavastased omadused ning mis toetab meie kilpnääret. Aeg on sihvkade söömine taas au sisse tõsta!

Vihje: hommikusöögiks või vahepalaks poolita küps avokaado, eemalda kivi ning selle asemele lisa lohukesse päevalilleseemned. Naudi tõeliselt lihtsat ning tervislikku suutäit!

SEESAMISEEMNED 

Seesamiseemneid kasutatakse palju Aasia köögis ning järjest enam kohtab neid ka meie toidulaual – seesamiseemnepasta ehk tahini on näiteks hummuse üks komponente.

Seesamiseemned on tänuväärsed eelkõige oma kõrge antioksüdantide ja valkude sisalduse poolest. Samuti leidub neis sarnaselt kõrvitsaseemnetele palju tsinki. Seesamiseemned on kvaliteetne valguallikas, lisaks on neis rikkalikult kiudaineid, oomega-9 rasvhappeid, B-vitamiine ning mineraale nagu vask, magneesium, raud, tsink ja eelkõige kaltsium – ühes tassitäies seesamiseemnetes on pea viis korda rohkem kaltsiumi kui samas koguses piimas! Need väikesed seemned parandavad seedimist ning stimuleerivad vereringet, samuti mõjuvad soodsalt närvisüsteemile.

Vihje: seesamiseemneõli on suurepärane massaažiõli tänu oma pehmendavatele omadustele ja E-vitamiini sisaldusele, mis aitab meid krooniliste nahahaiguste korral.

 

Lisades paar supilusikatäit seemneid oma igapäevamenüüsse, teed oma kehale suure heateo. Hoia seemneid kas tervelt või jahvatatult õhukindlalt suletud tumedas klaaspurgis, soovitavalt külmikus ning rikasta oma igapäevamenüüd maitsva terviseallikaga!

 

Seemnerikkaid toiduavastusi soovides,

Eva

 

Eva Kumpas
toitumisnõustaja, holistic health coach
NUTRISOPHY

Eva Kumpas

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotode allikas: www.pixabay.com