KEHA KÄIVITAJA KOENSÜÜM Q10

KEHA KÄIVITAJA KOENSÜÜM Q10

Eelmise sajandi keskpaigas avastatud koensüüm Q10 on osaline paljudes olulistes kehaprotsessides. Meie energiatase, mõtlemine ja mälu, südame töö, immuunsüsteem – kõige selle toimimisse panustab ka Q10.

Miks nimetatakse Q10-t koensüümiks? Koensüümid on orgaanilised ühendid meie organismis, mis on olulised selleks, et ensüümid saaks teha oma tööd ning keemilised reaktsioonid meie kehas toimiks piisava kiirusega. Teisisõnu – inimese keha ilma koensüümita Q10 ei tööta.

Väga oluline roll koensüümil Q10 meie kehas on antioksüdandina. Antioksüdant on aine, mis aitab kehal vabade radikaalide liigse hulga vastu võidelda, mis muidu teeksid meie kehas palju pahandust, kahjustades muuhulgas nahka, südant ja versoonkonda, silmi, närvisüsteemi, maksa… Kui meie kehas on piisavalt koensüümi Q10, siis aitab see kaitsta meie keharakke ning hoiab ära mitmed kroonilised haigused. Aidates kehas põletikke kontrolli all hoida, kaitseb koensüüm Q10 meid ka mäluhäirete vastu, mida seostatakse suurenenud põletike tasemega kehas.

Koensüüm Q10 on meie keha jaoks oluline energiatootja. Ta parandab rakkude võimet hapnikku kasutada ning erinevad uuringud on tõestanud, et Q10 vähendab stressi.  Samuti tõstab koensüüm Q10 energia produktsiooni ajus ning kaitseb aju neurotoksiinide eest.

Südame tervise säilitamiseks on samuti oluline koensüümi Q10 piisav tase organismis – ta aitab tagada normaalset verevoolu ning kolesteroolitaset kontrolli all hoida. Kõige rohkem leidubki koensüümi Q10 südamelihases.

Selleks, et meie kehas oleks koensüümi Q10 tase piisav, saame oma toiduvalikutega kaasa aidata. Teatud toiduainetest toodab meie keha konsüümi Q10, sünteesides seda maksas.

Parimad koensüümi Q10 allikad toidus

 

Rasvane kala

Kuna koensüüm Q10 on rasvlahustuv aine, mis vajab imendumiseks ja kehas säilitamiseks rasva, siis mida rasvasem on kala, seda rohkem anname oma kehale Q10-t. Lisa oma menüüsse lõhet, forelli, tuunikala, heeringat, makrelli…

Looma- ja linnuliha

Looma- ja linnuliha on ühed rikkalikumad koensüüm Q10 allikad, vähemal määral leidub teda ka munas.

Pähklid, seemned ja toiduõlid

Ka taimsetes allikates leidub koensüümi Q10. Kõige rikkalikumalt maapähklis, aga ka seesamiseemnetes, pistaatsipähklites, soja- ja rapsiõlis ning vähemal määral teistes pähklites ja mandlites.

Puu- ja köögiviljad

Veel üks põhjus süüa rohkem puu- ja köögivilju – ka nemad saavad panustada koensüümi Q10 hulga suurendamisele organismis! Apelsin ja maasikad, brokoli ehk spargelkapsas ja lillkapsas, spinat ja porgand… Pea siinjuures meeles, et koensüüm Q10 vajab organismis imendumiseks rasvast keskkonda, seega on hea taimseid Q10 allikaid tarbida vähese õliga.

Näiteks värske salat spinatilehtedest riivitud porgandiga, peale maasikad ja seemnesegu, kastmeks külmpressitud taimeõli sidrunimahlaga – maitsev ja energiat andev, tervislik pealekauba!

Paraku on nii, et mida vanemaks me saame, seda vähem suudab meie keha ise koensüümi Q10 juurde toota – mõnedel andmetel hakkab koensüümi Q10 tootmine meie kehas langema juba alates 25. eluaastast. Samuti mõjutavad selle meie jaoks nii olulise aine hulka organismis B-vitamiini puudus ning erinevad haigusseisundid, ka teatud ravimid. Siis aitab vajalikku koensüüm Q10 taset organismis tagada kvaliteetne toidulisand.

 

Tervislikke valikuid soovides,
Eva

Eva Kumpas

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kumpas

holistiline tervise- ja toitumisnõustaja

NUTRSISOPHY