KAS PORGAND MIDA SÖÖDI 1970. AASTAL ON SARNANE PORGANDIGA 2016. AASTAL?

Liialdus oleks öelda, et tänapäeva porgand ei sisalda vitamiine, mineraalaineid ja teisi bioaktiivseid aineid. Kuid fakt on see, et puu- ja köögiviljad, mida kasvatatakse tänapäeval, ei sisalda nii rikkalikus koguses vitamiine ja mineraalaineid kui aastakümneid tagasi.

 

KAS PORGAND MIDA SÖÖDI 1970. AASTAL ON SARNANE PORGANDIGA 2016. AASTAL?

Liialdus oleks öelda, et tänapäeva porgand ei sisalda vitamiine, mineraalaineid ja teisi bioaktiivseid aineid. Kuid fakt on see, et puu- ja köögiviljad, mida kasvatatakse tänapäeval, ei sisalda nii rikkalikus koguses vitamiine ja mineraalaineid kui aastakümneid tagasi.

Peamine süüdlane selles on mullaviljakuse vähenemine. Uued ja moodsad põllumajanduslikud meetodid on vähendanud üha enam mullas, kus toit mida sööme kasvab, olevate toitainete hulka. Kahjuks on iga järgnev põlvkond kiiresti kasvav ja kahjurite suhtes resistentne porgand on tõesti vähem “tublim”, kui tema esiisa eelmisel sajandil.

Ametlikuks pöördepunktiks on saanud Texase Ülikooli (University of Texas) keemia ja biokeemia instituudi 2004. aasta detsembris avaldatud uuring ajakirjas “Journal of American College of Nutrition”, milles uuriti toitainete sisaldust 43 erinevas puu- ja köögiviljas. Andmeid võrreldi 50 aasta taguse sarnase uuringuga. Avastati, et viimase poole sajandiga on toimunud puu- ja köögiviljade valgu, kaltsiumi, raua, riboflaviini (vitamiin B2) ja C-vitamiini sisalduses märkimisväärne langus. Uuriti ka põhjust, milleks on põllumajandusliku toodangu nõuete muutumine. Põllumajandussaaduste juures peetakse toitainete sisaldusest tähtsamaks nende väliseid tunnuseid (suurust, kasvu, toidu väljanägemist).

“Pingutused aretada uusi sorte, mis annaksid suuremat saagikust, oleksid kahjurite vastu resistentsed ja kliimas kohanemsivõimelised, kuid kultuurtaimede võime toota või omastada toitaineid ei ole suutnud sammu pidada kiire kasvuga,” teatas uuringu juht D. Davis.

Kushi instituudi toitainete andmete analüüsist selgub, et 25 aasta jooksul on värsketes köögiviljade keskmine vitamiinide ja mineraalainete sisaldus langenud:

– kaltsium 27 %

– raud 37%

– A-vitamiin 21%

– C-vitamiin 30%

Järjekordne uuring leidis, et süües täna kaheksa apelsini, saame sellest sama palju A-vitamiini, kui meie esivanemad said ühest apelsinist.

Tuginedes ka teistele sarnastele uuringutele, võib kindlalt väita, et porgand aastal 2016 ei ole sama, mis porgand aastal 1950.

Refereeritud: http://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/

Pilt: http://www.freedigitalphotos.net/