JUURSELLER KAPIST VÄLJA!

Meie kohtumine oli mõnevõrra üllatuslik. Paar aastat tagasi ei teadnud ma temast suurt midagi, kuid peale esimest lähemat kokkupuudet mõistsin, et tegemist on millegagi, mis on minu ellu tulnud selleks, et jääda… Jutt käib juursellerist, mis on minu toidusedelis vähemalt iganädalane külaline. Seekord võtamegi selle suurepärase juurvilja fookusesse ja vaatame lähemalt, mis on temas tervislikku ja kuidas teda toidulaual kasutada.

JUURSELLER KAPIST VÄLJA!

Toitumisnõustajana on klientide menüüd analüüsides tihti üheks tõdemuseks see, et köögivilju peaks olema toidulaual oluliselt rohkem. Lisaks kartulile, porgandile ja kapsale on õnneks veel lai valik põnevaid aedvilju, millega oma menüüd rikastada – üheks neist on juurseller, mis annab toitudele mõnusalt erksa maitse, kuid mis on teenimatult jäänud köögiviljade hulgas tahaplaanile.

Juurseller on pärit Vahemere äärest, kus ta kasvab praegugi metsikult ning teda nimetatakse hellitavalt ka köögiviljade „inetuks pardipojaks“. Oma välimuselt ehk tõesti mitte kõige ahvatlevam, kuid see-eest lahkelt õnnistatud sisemise iluga – juurseller on väga huvitavate maitseomadustega ning pakub toiduvalmistamisel mitmeid erinevaid kasutusvõimalusi.

Lisaks eelnevale on juurseller ka väga kalorivaene aedvili, sisaldab valku ning meie keha jaoks vajalikke antioksüdante. Ta on väga hea K-vitamiini allikas, mis on vajalik vere hüübimiseks ning kaltsiumi transpordiks luudesse ja hammastesse. Samuti on avaldatud uurimusi, mis toovad välja, et juurseller kaitseb meid Alzheimeri tõve eest, hoides ära aju närvikahjustusi. Lisaks sisaldab juurseller mineraalaineid nagu fosfor, raud, kaltsium, vask ja mangaan, vitamiinidest eelkõige B-grupi vitamiine ja mõnevõrra ka C-vitamiini.

MIDA JUURSELLERIGA KÖÖGIS PEALE HAKATA?

Juurselleri kasutusvõimalusi on rikkalikult, siinkohal on kodukokkadel kindlasti palju tegutsemis- ja avastamisrõõmu! Kasuta juursellerit näiteks toorelt riivituna salatis või lisa suppidesse ja pajaroogadesse, miks mitte muuta seeläbi põnevamaks ka tavapärane kartulipüree ja ühepajatoit.

Ka Jamie Oliver jumaldab juursellerit ning on öelnud, et see on kõige rohkem alahinnatud köögivili Suurbritannias. Tema lemmikretsept juursellerist on üllatavalt lihtne – ta lõikab kooritud juursellerist väikesed kuubikud, kuumutab neid pannil oliiviõliga 20-25 minutit aeg-ajalt segades ning lisab värsket tüümiani ja meresoola.

Allpool aga üks vahva retsept otse Vahemere äärest.

 

JUURSELLERI SALAT
PARMESANI, KREEKA PÄHKLI JA PETERSELLIGA

1 sidruni mahl

½ juursellerit, kooritud ja riivitud

peotäis petersellilehti, hakitud

peotäis kreeka pähkli tuumi

50 g parmesanilaaste

1 spl külmpressitud oliiviõli

veidi purustatud musta pipart ja meresoola
***

Pressi sidrunist mahl välja ja sega riivitud juurseller sidrunimahlaga läbi. Lisa hakitud petersellilehed ja kreeka pähkli tuumad ning oliiviõli. Sega läbi, maitsesta soola ja pipraga. Serveerides kaunista parmesanilaastudega. Naudi!

Põnevaid katsetusi juurselleriga!

Eva

Eva Kumpas
holistiline tervise- ja toitumisnõustaja
NUTRISOPHY

Eva Kumpas

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaanefoto www.pixabay.com